İletişim 0.533.5676642

Sveti Nedelya Kilisesi

Kutsal Pazar, Aziz Nedelya, Aziz Pazar kilisesi olarak adlandırılan Kilise’nin temelleri Hristiyanlık öncesinde 4. asıra dayanıyor. Hristiyanlığı gizli yapan bir aile bu kilisenin temelini atmış, ancak şekli konusunda elimizde bilgi yok. Asırlar içinde sekiz defa ciddi değişimden geçiyor. 4. asır sonlarında yenilenip, şehrin resmi kilisesine dönüşür.

Asenevtsi (1187- 1280) döneminde tapınak genişletilir. 1688 yılında Çiprovtsi Ayaklanmasında Türkler Sveta Nedelya’yı ateşe verir. 17. yüzyıl sonunda 1698 yıllarında bakkal ve esnafların yardımı ve iki Aynaroz rahibinin desteğiyle kilise yeniden inşa edilir. 1820 yılında 8000 akçe verilerek kilise tamamen yapılanır.

1858 yılında Sofya’da büyük bir deprem meydana gelir. Peştera’dan usta Petır Kazov gelip, geçici bir çatı yapmış ve dönmüş. Sofyalılar aralarında para toplayıp, dönemin meşhur inşaat ustası ve mimarlarından İvan Boyanin’i davet ederler. Boyanin, duvarları birkaç metre yükseltmiş, üç kubbeli çatı ve iki küçük çan kulesi koymuş. 1863 yılında tamir sona ermiş, fakat ikon ve fresklerin çizimi geciktiği için “Sveta Nedelya” yeni haliyle 11 Mayıs 1867 yılında resmi olarak kutsanarak, açılmış.

1925 yılındaki bombalamada büyük hasar gören kiliseyi 1933 yılında Vasilov ve Tsolov adlı mimarlar tarafından bugünkü görünümüne kavuşmuştur.

1578’de Sofya’ya gelen Alman gezgin Stefan Gerlach, kilisenin Tanrı’nın Kilisesi, Hazreti İsa Kilisesi ve Yunancadan gelen Kyriaki Kilisesi olarak anıldığını yazmıştır. “Kyriaki” adı, üçüncü yüzyıldaki Hristiyan şehidi Aziz Kyriaki’den gelmektedir ki Bulgarcada Aziz Nedelya (Nedelya, Pazar günü anlamında) adını taşımaktadır. Aynı zamanda “Kyriaki” etimolojik olarak “Pazar günü” ve türediği Kyrios da “Tanrı” anlamına geldiğinden kilise Pazar Tanrı’nın günü olduğundan “Tanrı’nın Kilisesi” adını da almış olabilir.