Sofya
Bulgaristan
Nüfusu | 2017 Yılı / 1,236 Milyon Kişi |
---|---|
Alanı (Km²) | 492 Km² |
Para Birimi | Bulgar Levası |
Ankara Şehir Otelleri
Mardin Şehir Otelleri
İstanbul Şehir Otelleri
Şanlıurfa Şehir Otelleri
Gaziantep Şehir Otelleri
Bursa Termal Otelleri
Denizli Termal Otelleri
Kozaklı Termal Otelleri
Ankara Termal Otelleri
Amasya Termal Otelleri
Ilgaz Kayak Otelleri
Uludağ Kayak Otelleri
Erciyes Kayak Otelleri
Sarıkamış Kayak Otelleri
Palandöken Kayak Otelleri
Rize Yayla Otelleri
Ordu Yayla Otelleri
Artvin Yayla Otelleri
Giresun Yayla Otelleri
Trabzon Yayla Otelleri
Fethiye Otelleri
Bodrum Otelleri
Balıkesir Otelleri
Kuşadası Otelleri
Marmaris Otelleri
Kıbrıs Otelleri
Sırbistan Otelleri
Gürcistan Otelleri
Yunanistan Otelleri
Bulgaristan Otelleri
Çorum Butik Otelleri
Ankara Butik Otelleri
Karabük Konak Otelleri
Nevşehir Konak Otelleri
Trabzon Balayı Otelleri
Nevşehir Balayı Otelleri
Artvin Bungalov Otelleri
Yozgat Bungalov Otelleri
Çorum Muhafazakar Otelleri
Denizli Muhafazakar Otelleri
Muğla Apart Otelleri
Antalya Apart Otelleri
Priştina
Prizren
Belgrad
Kavala
Selanik
Bulgaristan
Nüfusu | 2017 Yılı / 1,236 Milyon Kişi |
---|---|
Alanı (Km²) | 492 Km² |
Para Birimi | Bulgar Levası |
İstanbul'daki, ismi "Kutsal Bilgelik" anlamına gelen, Ayasofya'yı inşa ettiren İmparator I. Jüstinyen 6. yüzyılın ortalarında Sredets (Sofya) şehrinde İstanbul'da inşa ettirdiğiyle aynı isme sahip bir kilise inşa ettirmiştir. Daha sonrasında bu Kilise Sredets şehrine adını vererek Sofya yapmıştır.
Yani bugün Sofya olarak bildiğimiz şehrin ismi, İstanbul'daki Ayasofya'yı inşa ettiren İmparatorun bu şehirde inşa ettirdiği aynı isimli kiliseden gelmekte.
Bulgarlar aslen Orta Asya’dan gelen Avar Türklerindendir. M.S. 7. yüzyılda Tuna Nehrini geçerek Islav kabilelerini yendiler ve onları güneye sürdüler. Ancak, zamanla onların kültürlerini, dillerini benimsediklerinden kendi kültürlerini, dillerini unuttular ve Islavlaştılar.
8. ve 7. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde Serdi (Sardi) adında bir Trak kabilesi yaşamış. Balkan Yarımadasında zaferler kazanan Roma, Traklar'ın bağımsızlığına son vermiş ve Serdiler'in Şehri anlamına gelen Serdika, önemli ticarî ve idari merkez olmuştur.
Roma İmparatorluğu ayrılınca, Doğu Roma İmparatorluğu'nun kavşak şehri olması itibarıyla sürekli akınlara ve yıkımlara uğramış Serdika, 6. yüzyılda, I. Justinianus zamanında, tekrar Bizans İmparatorluğu'nun önemli şehri haline gelir.
Bundan hemen sonra şehir, Balkan yarımadasına hücum eden Slavların akınlarına maruz kaldı ve tamamıyla Slavlaştı. 9. yüzyıllarda Bulgar hanı Krum zamanında Serdika Slav ismi olan Sredets ismini aldı. Kent 1018'den, İkinci Bulgar İmparatorluğu'nun kurulduğu 1185'e değin Bizans egemenliği altında kaldı.
Osmanlı Devleti’nin Bulgarlar ile ilk münasebetleri I. Murad döneminde 1360 yılı sonlarında Filipe’nin ve 1361 yılı ortalarında Edirne'nin alınması sonrası başladı. Bulgar Kralı İvan Alexandır Osmanlı ilerlemesinden endişe duyarak bazı tedbirler alma yoluna gitti. Fakat Kral İvan 1365 yılında ölünce ülke iki oğlu İvan Şişman ve İvan Alexander arasında pay edilir. Bu arada Macarlar da Bulgaristan ve bölge üzerinde hak iddiasında bulunmaya başlamışlardır. Bu amaçla Macar Kralı Layoş 1365’te Vidin’i ele geçirdi. Bu arada Eflaklar 1373 yılında Niğbolu’yu işgal ettiler. 1371'den 1395'e kadar hüküm sürmüş Bulgar İmparatorluğu Kralı Çar İvan Şişman, kız kardeşini I. Murad ile 1368 yılında evlendirmiştir. 1392 senesinde Osmanlılara karşı Macar Kralı Sigismund'la gizlice haberleştiği öğrenilince I. Bayezid, Bulgar Çarlığı'nın tamamen ortadan kaldırılmasına karar verir ve 3 Haziran 1395'te Niğbolu'da Yıldırım Bayezid tarafından idam ettirilir.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda fethi ve yerleşmesi devam etmekteydi. Bu fetihler sonucu 1396 yılında Yıldırım Bayezid’in Niğbolu’yu almasıyla Bulgaristan tamamıyla Osmanlı Devleti’ne geçmiştir. Sofya, 1382'de Osmanlıların eline geçti ve Rumeli beylerbeyi buraya yerleşti. Sredets şehri, 14. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın sonuncu çeyreğine kadar Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında kaldı. Bu arada 14. yüzyılın sonlarında şehir Sofya ismini alır.
Sofya, Osmanlı idaresine girdikten sonra Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki en önemli şehirlerinden birisi haline gelmiştir. Osmanlı ordusu Avrupa üzerine sefere çıkacağı zaman çoğunlukla Sofya’yı bir üs olarak kullanmıştır. Bu açıdan Sofya askeri önemini uzun yıllar korumuştur. Sofya’nın askeri güzergâh üzerinde bulunması şehrin ekonomik açıdan da gelişmesine katkıda bulunmuştur. Sofya akıncılar için de önemli bir yerleşim yeriydi. 1570 yılında 171 nefer akıncı beyi bu Serhad Şehrinin merkezinde otururdu. Sofya savaş zamanında ordunun toplanma yeriydi. Rumeli beylerbeyi asker ve mühimmatı buraya sevk ederdi. Bulgaristan ve Sofya’nın tarımsal üretim kapasitesi, stratejik konumu buranın askeri önemini daha da artırmıştır. Çünkü Osmanlı Devleti batıya yapacağı seferlerde hep Sofya- Belgrad yolunu takip etmiştir.
93 harbinde Rus orduları kumandanı, Sofya’yı görünce “Bu Minare Ormanını Yakıp Yıkmalı” demiştir. Rus orduları komutanının yakıp yıkmak istediği bu şehir, Osmanlı şehirleri arasında en az sorunlu şehirler içerisinde yer almaktaydı. Bundan dolayı da belgelerde “Saadetli Sofya” şeklinde geçmiştir.
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, 4 Ocak 1878'de Rus orduları tarafından Osmanlı egemenliği sona erdirildikten sonra, 3 Nisan 1879 tarihinde Bulgaristan'ın başkenti olarak ilan edildi.
Sofya, II. Dünya Savaşı sırasında, Almanların işgal ettiği kent, 1943 yılının sonlarında ve 1944 yılının ilk zamanlarında Müttefik uçakları tarafından bombalandı. II. Dünya Savaşı'nda Sofya'nın bombalanması. 1944'te Sovyet Kızıl Ordu birlikleri tarafından kurtarıldı. Sovyet işgalinin bir sonucu olarak, Nazi Almanyası'nın müttefiki olan Bulgaristan hükûmeti devrildi.
Bulgaristan'da 1946 yılında bir Halk Cumhuriyeti kuruldu. Bulgaristan Cumhuriyeti'nde kentin görünümünde önemli değişiklikler oldu. Sofya'nın nüfusu ülkenin diğer kesimlerinden aldığı göçler nedeniyle arttı. Tüm yeni yerleşim alanları Druzhba, Mladost ve Lyulin gibi kentin eteklerinde inşa edilmiştir.
Bulgaristan, 550m Rakımlı, Sofya Vadisi'nin büyük bir alanını kapsayan şehrin kuzeyinde Sıra Dağlar (Stara Planina), doğusunda ve güneydoğusunda Sredna Gora, güneyinde ve güneybatısında Vitoşa Dağı, batısında ise Lülin, Viskâr ve Çepın Dağları bulunur.
En yüksek tepe, daha sonra Stalin olarak bilinen Musula 2925 metredir. Başşehir Sofya, Vitoşa isimli bir büyük dağın eteğindedir. Bu şehir yeri icabı Meriç Vadisine ve Tuna Ovalarına kolayca ulaşabilmesi yönünden merkezidir. Tuna ve Meriç nehirleri ekonomik yönden bölgedeki ülkeler arasında en önemli bağlantıyı teşkil ederler. Tuna özellikle sulama ve balıkçılık yönünden gelişmiştir. Bulgaristan’ın üçte birini havza olarak alan Meriç Nehri, komşu ovaların sulamasında önemli rol oynar.
OSMANLI ÖNCESİ YAPILARI
Ayasofya Kilisesi
Sveti Nedelya Kilisesi
OSMANLI DÖNEMİ YAPILARI
Kadı Seyfullah Camii
Büyük Camii Arkeoloji
OSMANLI SONRASI YAPILARI
Aleksandır Nevski Katedrali
Askeri Orduevi Binası
Astronomik Üçgenleme Noktası
Aya Sofya Heykeli
Bakanlar Kurulu Binası
Bilimler Akademisi Binası
Cumhurbaşkanlığı Sarayı
Çar Samuil Anıtı
Grand Otel Bulgaria Cafe
Ivan Vazof Tiyatrosu
Kurtarıcı Çar Heykeli
Merkez Bankası Binası
Milli Kütüphane Binası
Ndk Ulusal Kültür Sarayı
Sofya Üniversitesi Binası
Sveti Nikolay Rus Kilisesi
Ulusal Meclis Binası (Eski)
Ulusal Meclis Binası (Yeni)
Ulusal Sanat Galerisi
ÖNEMLİ KİŞİLERİ